Verzeker je huis tegen brand

Als je een huis koopt of huurt, is het verstandig om daarvoor een brandverzekering af te sluiten. Mocht je brand krijgen, dan zijn zowel het pand als de inboedel verzekerd. Je kunt zelf een verzekering afsluiten voor je huis, maar als je in een appartement woont, sluit je een zogenaamde blokverzekering af. Hierbij wordt het hele gebouw in één keer verzekerd en betaal je zelf nog voor je eigen inboedel. Stel, er zijn tien appartementen in het gebouw waar je woont, dan worden de kosten voor de gezamenlijke blokverzekering gedeeld door tien. Zodat iedereen een evenredig deel betaalt.

Wanneer sluit je een brandverzekering af?
Het afsluiten van een verzekering tegen brand is niet bij wet verplicht in België, maar in verschillende gevallen dien je er wel eentje te nemen. In de praktijk komt het namelijk vaak voor dat huiseigenaren waarbij je een huis huurt, je verplichten om een verzekering af te sluiten. Als je bij een bepaalde maatschappij je lening hebt lopen, kun je er ook voor kiezen om daar een dergelijke verzekering af te sluiten, omdat je deze dan wellicht tegen een gunstigere premie kunt afsluiten. Je bent overigens wel verplicht een verzekering af te sluiten waarbij schade aan anderen, opgelopen door een brand in jouw huis, vergoed wordt.

Extra vergoedingen
Als je een verzekering tegen brandschade afsluit, kun je deze ook uitbreiden tot een complete woningverzekering. Dan zijn ook zaken zoals blikseminslag of schade aan ramen inbegrepen. Sinds 2005 worden in België ook zaken als schade door aardverschuivingen of overstromingen meegenomen in de verzekering en ook vergoed.

Vergelijk de verzekeringen
Als je de juiste verzekering wilt afsluiten, is het verstandig om er eerst een paar bij verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken. Ze kunnen bijvoorbeeld sterk verschillen in de premie die je betaalt, maar dan zullen ook de vergoedingen anders zijn. De hoogte van de premie die je voor de verzekering betaalt, hangt onder andere af van de volgende factoren. Hoe groter het huis, hoe hoger de premie zal zijn. Als je bovendien ook nog eens een dak op je huis hebt zitten, dat makkelijker in brand kan vliegen (denk hierbij bijvoorbeeld aan een rieten kap), dan is het risico dat er brand ontstaat groter en zal de premie ook hoger uitvallen dan bij een dak dat van dakpannen gemaakt is. De aanwezigheid van meer brandbare materialen zorgt voor een stijging van de premie. Als je een huis hebt met een garage die inpandig is, betaal je ook een hogere premie. Ook in dat geval is de kans op brand groter.

Kies de juiste verzekering
Als je een aantal verzekeringen met elkaar vergeleken hebt en de juiste gevonden hebt, kun je hiervoor een aanvraag gaan doen. Je zult een vragenlijst in dienen te vullen waarin je aangeeft hoe groot je huis is, wat voor materialen er voor gebruikt zijn en wat je allemaal wilt meeverzekeren. Op basis daarvan wordt de premie vastgesteld en kun jij kijken of de brandverzekering aan al je eisen voldoet.